CMYK en RGB zijn kleurmodellen die allebei een andere toepassing hebben. CMYK staat voor cyaan, magenta, yellow en key (zwart). CMYK wordt toegepast in print- en drukwerk. Kleuren in gedrukte of geprinte media worden altijd opgebouwd uit deze vier kleuren. RGB staat voor red, green en blue. De kleuren in het RGB kleurmodel zijn opgebouwd uit deze drie kleuren. RGB wordt toegepast op digitale schermen denk aan de televisie en computers.

Het verschil tussen tussen RGB en CMYK is dus de toepassing waarvoor het gebruikt wordt. RGB wordt gebruikt om tot een kleur te komen in de digitale media en CMYK voor de gedrukte media.

Er zijn ook PMS-kleuren. Pantone is een bedrijf en die hebben ruim 1100 kleuren gedefinieerd. Elke kleur heeft een uniek nummer. Met deze nummers wordt gegarandeerd dat een kleur overal ter wereld exact gelijk is. Pantone kleuren worden dus vaak gebruikt voor bedrijfslogo’s of huisstijlen.

Pantone kleuren worden gemaakt door 15 basis pigmenten inclusief zwart en wit. Door bepaalde hoeveelheden pigmenten met elkaar te mengen ontstaat er een pantone kleur.

Alle printers maken gebruik van licht-absorberende cyaan, magenta en gele toner, waarvan de kleuren worden gemengd. CMYK-printers leggen de kleuren op het print- en drukwerk, waardoor het reflecterende licht wegvalt. Hierdoor zullen kleuren op papier anders zijn dan op een computer.

Bestanden die aangeleverd worden in RGB kleuren worden automatisch omgezet naar CMYK ter voorbereiden op het afdrukken. Dit kan zorgen voor kleurverschil. Dit kan je mogelijk al zien in je drukproef, maar het echt resultaat zal je pas zien als je drukwerk klaar is.

Een andere oorzaak kan zijn dat er verschillende papiersoorten worden gebruikt. Door de verschillende eigenschappen van papier kan het gebeuren dat kleuren op verschillende papiersoorten er anders uit komen te zien.

  • Maak je drukwerk altijd op in CMYK
  • Zorg dat je de CMYK kleurcodes kent van jouw belangrijkste kleuren
  • Wil je écht een vaste kleur? Bestel dan PMS-drukwerk
  • Minimaliseer het gebruik van blauwe/paarse kleuren in je drukwerk